header bm

soalan lazim2| hubungi kami2| aduan2| petalaman3

LOGO Jata

search
search
Latar Belakang

Bahagian Pembahagian Pusaka, Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian (JKPTG) telah diwujudkan pada 1 Mac 1974. Pewujudan seksyen adalah bagi melaksanakan kehendak Jadual Kesembilan, Senarai 1, Perkara 4(e)(i), Perlembagaan Persekutuan yang meletakkan urusan harta pusaka kecil di bawah tanggungjawab Kerajaan Persekutuan. Fungsi utama seksyen adalah untuk menguruskan semua permohonan pembahagian pusaka kecil yang bernilai kurang daripada dua (2) juta ringgit yang mengandungi harta tak alih keseluruhan atau sebahagiannya.

Bahagian ini juga telah melakukan beberapa kali pengukuhan perjawatan seiring dengan peningkatan bidang kuasa pengurusan harta pusaka. Bermula dengan 11 unit pada tahun 1974 , sehingga kini terdapat 36 unit di seluruh Semenanjung.

Objektif, Misi dan Visi

Objektif:

Menguruskan permohonan pembahagian harta pusaka kecil dengan cekap dan adil mengikut kehendak Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955.

Piagam Pelanggan

Strategi

Meningkatkan keupayaan untuk menyelesaikan permohonan di samping memberikan kesedaran kepada waris supaya segera membuat permohonan pembahagian pusaka sebaik berlaku kematian.

Dasar Kualiti

Kami komited untuk memberikan perkhidmatan pengurusan pembahagian pusaka yang berprestasi tinggi, mesra pelanggan dan sentiasa membuat penambahbaikan secara berterusan demi keberkesanan Sistem Pengurusan Kualiti.

any_module

Pilihan Bahasa:

Bahasa Lain:
Klik di sini

article
any_module

Saiz Tulisan :

A- A A+

Warna Tema : 
color green  color red  color blue